Uitleg speeltafel Craps spel

Dobbelspel craps: speluitleg

Craps kun je zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Je bepaalt namelijk zelf de moeilijkheidsgraad. Door te kiezen voor bepaalde inzetten kun je veel geld winnen. Toch maken de vele inzetmogelijkheden het spel ook lastig, dus het is belangrijk dat je je goed laat informeren voor je een spelletje craps gaat spelen.

Het doel van craps

In de basis gaat het er bij craps om dat je de uitkomst juist voorspelt van de twee dobbelstenen die geworpen gaan worden. Een ronde kan heel kort of heel lang duren, afhankelijk van hoe snel het puntgetal of het getal 7 gegooid wordt. Daarna begint namelijk weer een nieuwe spelronde. Je hebt verschillende inzetmogelijkheden, waarvan we er een groot aantal voor je hier verzameld hebben. De twee belangrijkste behandelen we hieronder, omdat die ook direct je meer inzicht in de spelregels van craps geven.

De pass line

De meest gebruikte en meest bekende speelmogelijkheid bij craps is pass line. Bij deze inzetmogelijkheid is het huisvoordeel extreem laag (namelijk 1,41%). Je speelt de pass line bet op de volgende manier:

  • 1. Je plaatst aan het begin van het spel je inzet op pass line.
  • 2. Vervolgens gooi je twee dobbelstenen voor de eerste ronde (de zogeheten come out roll).
Gooi je met deze worp een 7 of 11? Dan win je 1x je inzet terug. Gooi je 2,3 of 12 dan verlies je en daardoor dus ook je inzet. Gooi je 4,5,6,8,9 of 10? Dan wordt dit getal genomen als puntgetal en gooi je weer opnieuw. Vervolgens blijf je net zo lang gooien totdat je dit puntgetal of het getal 7 gooit. Bij het gooien van het puntgetal win je je inzet (uitbetaling 1:1). Gooi je 7 dan verlies je je inzet.

De don't pass line

Deze speelmogelijkheid staat haaks op de pass line bet en is dus precies het tegenovergestelde. Toch zijn het huisvoordeel en de uitbetaling precies hetzelfde (1:1).

  • 1. Plaats aan het begin van het spel je inzet op de Don't pass line.
  • 2. Gooi voor de eerste keer en bij een uitkomst van 2 of 3 win je en bij 7 of 11 verlies je. Bij 12 is er een gelijkspel en krijg je je geld terug. Bij het gooien van een ander getal wordt dit getal het puntgetal en gooi je opnieuw.
  • 3. Gooi je nu een 7 dan win je, gooi je het puntgetal dan verlies je.
Wil je nog meer inzetmogelijkheden bekijken? Ga dan naar onze pagina met inzetmogelijkheden en kijk wat er nog meer mogelijk is bij craps.